Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ανταπόκριση από την συναυλία με τον Θ. Παπακωσταντίνου από την λέσχη Εκτός/Γραμμής

Το Villa Incognito δεν θα μπορούσε να λείψει από την μουσική βραδιά που οργάνωσε η Λέσχη Εκτός/Γραμμής Πάτρας με τον Θανάση Παπακωσταντίνου (μαζί του: Ματούλα Ζαμάνη, Monovine, Sancho 003, Mr. Highway Band). 

Δεν είχε φωτογραφική μηχανή (κακώς) και μίλησε με αρκετούς διοργανωτές για να έχει κάποια φωτογραφία από την συναυλία και γενικά το στήσιμο αυτής της ωραίας εκδήλωσης, αλλά περιέργως ούτε αυτοί έχουν. Ούτε μια φωτογραφία δεν έχουν. Για αυτό θα ξαναβάλουμε την αφίσα. Βέβαια, η συναυλία δεν έγινε την ημέρα που λέει η αφίσα, την Κυριακή, αλλά έγινε την Τετάρτη, κάτι κάπως περίεργο μιας και η Κυριακή 16/9 ήταν ίσως η πιο ωραία ημέρα που έζησε η Πάτρα για όλο το Σεπτέμβρη. 

Σε κάθε περίπτωση, με τον καιρό απρόσμενο και ανάμεσα σε πολλές συναυλίες, πολύ καιρό προγραμματισμένες (από Μαχαιρίτσα μέχρι Χαρούλη μέχρι Ρέμο) περίπου δυο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο κάστρο και αν εξαιρέσει κανείς την αναμονή σε ένα μπαρ που ανοιγόκλεινε περιοδικά, πέρασαν ομολογουμένως πολύ ωραία. 

Το Villa Incognito είχε την τύχη (ή την ατυχία) να παρακολουθήσει όχι μόνο την συναυλία αλλά και όλο το στήσιμο της βραδιάς, που ξεκίνησε από τα χαράματα. Σε πείσμα άλλων συναυλιών που έχουν το χαρακτήρα της ''περιοδείας'' καλλιτεχνών, η διοργάνωση της Λέσχης δεν αφορούσε απλά ένα μουσικό γεγονός αλλά προσπάθησε να το ''εντοπίσει'' μέσα στον κυκεώνα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης (η πιο φτηνή συναυλία μακράν σε όλα) και να του δώσει χώρο να συνδέσει τον πολιτισμό με τις απαιτήσεις των καιρών. Στο χώρο λειτουργούσαν θεματικά περίπτερα με τους αγώνες του λαού απέναντι στην λαίλαπα του Μνημονίου και του ΔΝΤ, παρευρέθηκαν οργανώσεις και δυνάμεις της Αριστεράς με δικό τους τραπέζι (φήμες λένε ότι κάποιες θέλαν extra αποστάσεις για να μην συχνωτιστούν), λειτούργησε ένα πολιτικό/πολιτιστικό βιβλιοπωλείο με σπάνια και δυσεύρετα διαμάντια, υπήρξε πολιτική συζήτηση στα ''πέριξ'' και όσο επιτρεπόταν σε μια συναυλία, αλλά δόθηκε ένα στίγμα: Άλλωστε η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και πολιτιστική. Υπο αυτό το πρίσμα, περιμένουμε τις επόμενες δραστηριότητες της λέσχης σε ακόμα πιο πετυχημένες διοργανώσεις. 

Στο αμιγώς συναυλιακό κομμάτι τώρα: Συγκρατήστε το όνομα Mr. Highway Band. Το villa incognito έχει ξαναγράψει για αυτούς και σύντομα θα γίνουν πολύ γνωστοί. Όπως επίσης συγκρατήστε (αν και οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε) τους Monovine που έκλεισαν την βραδιά σηκώνοντας σκόνη λίγο πριν ταξιδέψουν για περιοδεία και ηχογράφηση στην Αμερική. Έχω μια εκτίμηση ότι και για τις δυο αυτές μπάντες, όταν και αν ξαναέρθουν σε συναυλία στην Πάτρα θα είναι κορυφαίο γεγονός. 

Από εκεί και πέρα, οι Sancho 003 με τον υπνωτικό και ατμοσφαιρικό πειραματισμό τους ''άνοιξαν'' τον Θανάση, που μαζί με την σπάνια Ματούλα Ζαμάνη έριξε ένα δίωρο + από όλο το ρεπερτόριό του. Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχεις ακούσει την ιστορία για τον Πεχλιβάνη ή πόσες φορές έχεις ακούσει διάφορα συνθήματα στο αερικό, πάντα είναι ευπρόσδεκτα. Ζήτησα ένα βίντεο από την διοργανωτική αρχή, αλλά δεν είχαν ούτε βίντεο. Βρήκα όπως και να έχει, από αλλού.

Μάλλον κακή εντύπωση μας έκαναν δυο πράγματα: Αφενός, η στάση του κάστρου (των φυλάκων; Της αρχής; Δεν ξέρω) και τα αρκετά εμπόδια που έβαλε, ιδίως στην παρουσία ή μη χώρου για να αγοράσει ο κόσμος μια μπίρα. Επίσης, η ετσιθελική παρουσία αρκετών ομάδων που ήθελαν να μπουν χωρίς το -αναντίστοιχα χαμηλό- εισητήριο, με την χρήση ''άποψης'' όμως και όχι πραγματικής οικονομικής δυσκολίας (ζητήθηκε από ομάδες των 20 να δώσουν 1ευρώ συμβολικά, και ''δεν είχαν'' πάνω τους). Φυσικά δεν εμποδίσθηκε κανένας, ούτε καταδικάζεται η άρνηση της εμπορευματοποίησης μαζικών αγαθών και οι μορφές δράσης απέναντι στο φαινόμενο- ωστόσο, η συγκεκριμένη συναυλία τι σχέση έχει με τα πανάκριβα εισητήρια και τις αρπαχτές που κατα καιρούς χαρακτηρίζουν διάφορες συναυλίες; 

Τέλος, φήμες, ανεπιβεβαίωτες, λένε ότι η πραγματική λήξη της βραδιάς έγινε κατά τις 7:30 το ξημέρωμα, καθώς το κάστρο βομβαρδιζόταν από διάφορες φωνακλάδικες συζητήσεις περί διαλεκτικής της ανύψωσης ή της δια χειρός μεταφοράς βαρέων αντικειμένων, ακούστηκαν εκδικητικές απειλές απέναντι σε αγνώστου σημασίας ταμπλό, διάφοροι γερασμένοι φωνακλάδες πάθανε κήλη, άλλοι λουφάρανε με φινέτσα και στυλ, χέρια αναζητούσανε μυαλά και τούμπαλιν. 

Για την δραστηριότητα της λέσχης Εκτός/Γραμμής στην Πάτρα αλλά και πανελλαδικά, μπορείτε να ενημερώνεστε στο ektosgrammis.gr. Το villa incognito θα παρακολουθεί incognito τις επόμενες δημόσιες εκδηλώσεις και θα μεταφέρει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
;