Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

And so I watch you from afar

 

Καταγωγή από την Βόρεια Ιρλανδία και το ιστορικό Derry, οι And so I watch you from afar θα μπορούσαν με ένα γρήγορο άκουσμα να ''καταταχθούν'' στην ευρύτερη κατηγορία του post-rock. Τα τραγούδια είναι από το πρώτο τους album, το 2009, ενώ έχουν βγάλει και ένα ακόμα,το  Gangs (πέρυσι).  
Σε αντίθεση ωστόσο με ένα είδος που αρχίζει και κουράζεται κάτω από το βάρος του πιο underground ριζοσπαστισμού του, λίγα κομμάτια των ASIWYFA αρκούν για να επαναφέρουν την εκτίμηση ότι ο ευρύτερος χώρος του post είναι σήμερα ο πλέον παραγωγικός, ανοικτός σε ιδέες και πειραματισμό, πρωτοπόρος και ριζοσπαστικός χώρος της μουσικής. Η τριμελής παρέα των Βορειοιρλανδών μάλιστα, αποφασίζει να ξεφύγει λίγο από την εμμονή στην ηχητική πρόζα (που ενίοτε ρέπει με τον ελιτισμό και την σοβαροφάνεια) και να ενσωματώσει τον ριζοσπαστισμό σε πιο μαζικά ακούσματα- ίσως βέβαια και να είναι η ιδέα μου, αλλά αρκετά κομμάτια τους είναι από αυτά που θα μπορούσες να ακούσεις και σε ένα μπαρ. 
Άλλα πάλι φλερτάρουν με το  math-rock (ένα μακρινό απότοκο των King Krimson;) και την πολυπλοκότητα στους ρυθμούς, ενώ άλλα ενσωματώνουν πλήθος διαφορετικών στοιχείων, όπως το (κατά την άποψή μου) καλύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου album (eat the city, eat it whole). Α, και σε τελική ανάλυση, ακούγοντας αρχικά ένα και μετά όλα μαζί στην ενότητά τους, επιβεβαιώνουν μια πραγματική ανάγκη επαναφοράς του τρόπου με τον οποίο έχει πάψει να ακούγεται σήμερα η δημιουργία στην μουσική: Το άκουσμα μιας ολότητας, ενός album ως μιας ενότητας κομματιών, και όχι αυτοτελή κομμάτια (η εποχή των singles) αποσπασματικής ένταξης στην όποια δημιουργία. 
Οι τίτλοι των τραγουδιών έχουν σαφείς πολιτικές αναφορές αλλά σε αντίθεση με τους Godspeed You Black Emperor το πολιτικό σχόλιο δεν είναι τόσο εμφανές. 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
;